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POSITION PAPER NO 2: THE EXCLUSION OF “PUBLIC UNDERTAKINGS” FROM THE RE-USE OF 
PUBLIC SECTOR INFORMATION REGIME

1. THE ISSUE TO BE REVIEWED. It is anticipated that the rules concerning re-use of public sector 
information held by public sector bodies will be subject to the impact assessment exercise 
under Art. 13(2) of the Directive and to a thorough review intended to explore different 
policy options in the area and possible legislative amendments. While in principle the whole 
area of the scope is subject to scrutiny, the issue for which LAPSI’s contribution is sought is  
more limited and is described as follows: “Should  public undertakings be covered by the  
PSI Directive? The definitions of public sector bodies and bodies governed by public law  
(Art. 2, recital 10), to which the PSI Directive applies, are currently taken from the public  
procurement Directives and public undertakings are not covered by these definitions. Should  
public undertakings be considered as public sector bodies in the meaning of the Directive?  
Are  there  public  undertakings  holding  "interesting"  PSI?  Is  e.g.  the  UK Royal  Mail a 
public  undertaking  in  the  meaning  of  the  Directive?  Are  there  different  definitions  of  
national legislation leading to situations where bodies holding similar (public sector) data  
are  in  some  Member  States  considered  as  public  sector  bodies  (falling  under  the  PSI  
Directive) and in other Member States considered as public undertakings (PSI Directive not  
applicable)? If public undertakings were to be covered by the PSI Directive, how should the 
definitions of public sector bodies and bodies governed by public law be amended? Should  
the  definitions  be detached  from  the  public  procurement  definitions?  Could  data  be  
considered as PSI if it was held by a privatised former public sector body?”.

2. To tackle this bundle of issues, a few preliminary remarks are in place. In accordance with 
its purposes, the scope of application of the Directive is limited by reference to the notions 
of “public sector body” and of “body governed by public law” under the definition in Art. 
2(1) and (2). Provided that a ‘body’ meets the requirements under letters a) to c) of Art. 2(2), 
it is to be considered a public sector body under Art. 2(1). 

3. In this connection, the limitation that the body must be established “for the specific purpose 
of meeting needs in the general interest, not having an industrial or commercial character” 
under lett. a) of Art. 2(2) has a crucial importance in several ways. First, it indicates that the 
applicability of  the PSI regime depends not  on the  nature  (commercial  or  industrial,  as 
opposed to non commercial and non industrial) of the  activity, but on the character of the 
needs which are met by that activity. More specifically, only “needs in the general interest” 
qualify. Second, the notion is based on EU law: member States may not decide that a given 
entity is not a public sector body by indicating that a the task entrusted to the entity is not in 
the  general  interest  (subject  to  the  proviso  referred  hereafter  in  §  5),  as  the  qualifying 
character of the need is a question of EU law, not of member State law. Third, to the extent 
the requirements under lett. a) and lett. c) of Art. 2(2) are met, it is sufficient that the body 
has a legal personality. The fact that an entity is established as a private body, such as a 
company, a corporation, an association or a foundation, does not detract that, to the extent it  
meets the requirement in lett. c) and it is established “for the specific purpose of meeting 
needs in the general interest, not having an industrial or commercial character” under lett. a) 
of Art. 2(2), then it has to be understood as a “body governed by public law” for purposes of 
the PSI Directive. Indeed, lett.  b) indicates that, in order to qualify under Art. 2(2) it  is 
sufficient that the body possesses a “legal personality”, so that no difference is attached to 
the fact that such legal personality is based on private or public law. 
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4. This preliminary analysis is intended to address a specific issue, which could be indicated 
with  the  term “risk  of  carving out”.  The Directive  works  towards  the  fundamental  and 
overarching aim of contributing to the establishment of an internal market (Recital 1) and 
more  specifically  to  “the  creation  of  conditions  conducive  to  the  development  of 
Community-wide services” (Recital 5). A “broad cross-border geographical coverage [of the 
relevant information services] will be essential in this context” (Recital 5). Therefore, it is 
essential  that all  provisions of the Directive,  including the ones concerning its  scope of 
application, are consistent with the objective of the creation of conditions conducive to the 
emergence of cross-border, EU-wide information services.  This objective is liable to be 
revoked in question and even jeopardized, to the extent the member States are in a position 
to carve out from the PSI regime certain national entities, which, for one reason or other, 
they may desire to exempt from the Directive’s rules. Indeed, the possibility of seamlessly 
linking the data sets from 27 jurisdictions on the input side and of making them available to 
a market composed of the residents of the same 27 jurisdiction on the output side may in  
some cases be a precondition for capturing the added value of the cross-border service, in 
others even be a precondition for its economic viability and sustainability.

5. It is unfortunate therefore that the Directive gives member States the possibility of carving 
out  an important  slice of PSI under  the provision in  lett.  a)  of  Art.  1(2),  whereby “the  
Directive shall not apply to a) documents the supply of which is an activity falling outside  
the public task  of the public sector bodies concerned as defined by the law or by other 
binding rules in the member State, or, in the absence of such rules as defined in line with 
common administrative practice in the member State in question”. It may be noted that this 
provision introduces an unfortunate uncertainty, as it opens the question of establishing what 
may be  the  relationship  between the  “general  interest”  characterizing  the  needs  met  by 
public sector bodies subject to the Directive on the one side and the “public task” which 
makes an activity falling within its scope – and the documents incidental to it – subject to  
the Directive. This unfortunate uncertainty is multiplied by the fact that, even if we were to 
assume that the twin notions of general interest and public task at least to a certain extent 
overlap, this (tentative) coincidence would at best be provisional and precarious. This is so 
because, while the notion of “need in the general interest” is, as earlier indicated, rooted 
under EU law, the notion of public task is not. More specifically, it is subject to erosion by 
legislative action and executive decisions in the member States. Indeed, it is left to each 
member State to define – if not directly the notion of “public task” of the public sector body, 
and of the activity falling within it – at least the flip side of the same coin, by deciding what  
is “an activity falling outside the scope of the public task of the public sector body”. That the 
decision is taken at member State level is clearly shown by the second part of the same lett.  
a) of Art. 1(2), whereby “the scope of the public task” or even the notion of “activity falling 
outside the scope of the public task” is “defined” not by EU rules but “by the law or by other 
binding rules in the member State, or, in the absence of such rules as defined in line with 
common administrative practice in the member State in question”.

6. Unfortunate as the “carve out risk” illustrated in §§ 4-5 above may be, it at least has one 
redeeming feature: it serves the purpose of balancing the quest for EU-wide definitions of 
the scope of the novel PSI regime and the claims by member States to retain a say in the 
definition of the “activities falling outside of the scope of the public sector body concerned”. 
Much more questionable is the rationale for the “carve out risk” entailed by the (apparent) 
exclusion of public undertakings from the scope of the PSI Directive.

7. To begin with, the exclusion of public undertakings from the scope of the Directive is not 
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spelled out expressly from any provision of the Directive. Rather, it may be inferred from 
Recital  10,  which,  after  stating  that  “the  definitions  of  ‘public  sector  body’ and  ‘body 
governed by public  law’ are  taken from the public  procurement  Directives  (92/50/EEC, 
93/36/EEC  and  93/37  and  98/4/EC)”,  goes  on  to  state  –  rather  cryptically  –:  “Public 
undertaking are not covered by these definitions”. 

8. We may assume that the rationale for deriving the notion of ‘public sector body’ and of 
‘body governed by public law’ from public procurement Directives is to enable reliance on a 
EU law-based notion which is not subject to the vagaries of member States legal orders. 
This option does make sense, at least in principle. The trouble comes when we consider that 
the definition again has a reverse side, i.e. that “public undertaking are not covered by these 
definitions”. This would be acceptable if and to the extent that we could conclude that a 
public undertaking i. never is a public sector body; and ii. that this holds true both at the  
procurement level, where the entity in question is engaged upstream, in purchasing activity; 
and at  the  level  to  which  the  PSI Directive  becomes  relevant,  i.e.  also  downstream,  in 
connection with the supply to candidates to re-use of data sets generated in the course of the 
entity’s primary activity. 

9. We need not to go into the first limb of the question, i., as this is a matter for procurement 
law to decide.1 What is relevant here is the conclusion to be reached in connection with the 
second limb of the question, ii. A public undertaking typically is engaged not only upstream, 
in the purchase of goods, but also downstream, in the supply of goods and services. If this is 
so, then it may well happen that the downstream activity may be characterized as “meeting 
needs in the general interest, not having an industrial or commercial character” under lett. a) 
of Art. 2(2), and the entity established to meet such general interest needs then has to be 
understood  as  a  “body  governed  by  public  law”  for  purposes  of  the  PSI  Directive  in 
accordance with the criteria illustrated above in § 3. This means that entities which could 
qualify  as  public  undertakings  under  the  public  procurement  Directives  also  qualify  as 
public sector bodies, at least for purposes of the PSI Directive.

10. If this is the case, then the final part of Recital 10, which states “Public undertaking are not 
covered by  these definitions”, should be understood as meaning that public undertaking, 
while always exempted from the application of public procurement rules, may or may not be 
exempted from the PSI regime depending on the circumstances.  In this  perspective,  the 
statement  in  the  final  part  of  Recital  10  creates  uncertainty.  This  uncertainty  is  both 
unnecessary and damaging.

11. The  uncertainty  is  unnecessary,  as  a  criterion  which  serves  a  useful  purpose  in  the 
procurement context,  where it  helps to  establish which entities are  subject  to the public 
procurement rules, does not carry out the corresponding function in the field of PSI rules, 
where there may be entities which may be considered public undertaking but still are subject 
to the Directive.

12. This uncertainty may be prejudicial to the uniform interpretation of the Directive across time 
and across space and may lead to another unwelcome “carve out” of certain data sets from 
the scope of the Directive. What if an entity which originally was established under public 
law in member State X is privatized? Are there reasons to argue that it has become a public 
undertaking and therefore no longer is subject to the PSI Directive?2 If so, the status of the 

1  It should be noted however that also public procurement rules provide that in some specific sectors public undertakings are  
subject to the public procurement regime. See Art. 20 of Directive 2004/17/EC and Art. 8 of Directive 2004/18/EC.

2  In Italy the Poste s.p.a. has been held no longer to be a public sector body since it has been transformed into a company not for  
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documents held by that entity would change overnight. Additionally, a discrepancy could be 
instituted between that specific entity and another one in a different member State Y, which, 
while  “meeting”  the  same  “need  in  the  general  interest,  not  having  an  industrial  or 
commercial character” under lett. a) of Art. 2(2), as the one in member State X, has not been 
privatized. The prejudice to the uniform interpretation of the Directive would run directly 
contrary to the objectives of the Directive. The very possibility that certain data sets cease to 
be available at some unforeseeable future as a result of organizational change unilaterally 
brought about by a member State would  entail  a risk which adversely affects  even the 
possibility of the emergence of markets in value-added services based on these data sets to 
begin with. Typically, these value-added services entail a large, or even huge, initial outlay, 
which justifies an initial investment to the extent the revenue stream necessary to recoup it is 
foreseeable with a reasonable degree of certainty. The very idea of fostering the creation of 
cross-border, EU wide services would be endangered, if organizational changes in member 
States  would be  sufficient  to  cause the  withdrawal  of  data  sets  and the decrease in  the 
territorial scope of the service offered to the market. 

13. It is therefore suggested that the last part of Recital 10 is amended, to adopt the following 
wording. “For purposes of application of this Directive, ‘public sector bodies’ and ‘bodies 
governed by public  law’ shall  be  considered  such under  the  relevant  provisions  of  this 
Directive, irrespective of the fact that they may or may not be public undertakings”. Another 
alternative would consist in omitting any reference to public undertakings and accordingly 
deleting the last part of Recital 10.

purposes of applying the PSI regime but in view of assessing whether a private bidder which had successfully rendered services 
to Poste would be able to take credit of this experience in another bid for a different local public sector body (the Veneto Region  
in the North East of Italy): see TAR Veneto 29 luglio 2009, T-Systems Italia s.p.a. c. Regione Veneto – Centro Sviluppo Servizi  
Territoriali. On the other hand, it appears that the Magyar Posta is considered not subject to the PSI Directive, because, while  
meeting  needs in  the general  interest,  it  is  deemed to carry out  not  a  public  function  but  a  public  service.  Currently,  the 
correctness of this opinion is subject to EU law (as indicated in § 3). It is submitted that, if the Magyar Posta would be privatized  
and/or fall under the notion of public undertaking under Hungarian legislation, the conclusion that it is not subject to the Psi  
Directive would be conclusively settled by national law. 
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