Malles

Malles , medalas, medallias, v. mealla: Moneda la mitad del dinero de vellón. En Aragón, en el siglo XI, "La base del sueldo era el dinero, moneda efectiva, de vellón, con un divisor, su mitad, llamado óbolo o miaja, mealla". (MATEU, La moneda, 161); En Castilla miaja, en Valencia malla, en Francia mailla y en Portugal mealha. (MATEU, Glosario, 127).

-S. X-XI: "Els mitjos diners anomenats óbols o malles, que també en aquell temps s'encunyaven s. X.XI". (BOTET, Les monedes, I, 30) J. F. Cabestany.
-1043-1056: Se citan mallas, medalas y medalias en documentos de estas fechas. (BOTET, Les monedes, I, 39) J.F. Cabestany.
-1043-50: "Los sueldos de moneda grossa de plata se dividían en dineros y medallas o mallas". (Se cita en 1050 y 1043). (BALARI, Orígenes, 669) M. Sánchez.
-1056: "... et de dinario faciant quatuor medalias". (BALARI, ¡Orígenes, 660) M. Sánchez.
-S. XIII-XV: Se acuñó en Valencia entre estas fechas. , era la mitad del dinero. (MATEU, Monedas Alf. el Magnánimo, 23) M. Riu.
-1497: "Dos malles qui valen hun diner". (AGUILO, Inventari Miquel Abeyar, 451) A. Santamaria.
-S. XVI: "Que per a bé i utilitat de la cosa pública sia fet i edificat un pes de farina en la present vila, en el lloc on apareixi als hoborables Jurats i Consell Ordinari; i que tots els de la vila sien tinguts i obligats, quan portaran els sacs al molí, d'anar al pes i pesar-los, i quan tornaran del molí fer lo semblant; i cap molinet no gosi moldre ningun sac sense la butlleta de cer amb el senyal de la vila, sots ban de 190 sous tant pel moliner com pel qui hi portará el sac i per quiscú d'ells. Y que tots els qui pesaran han de pagar un dret de diner per quintar, i els pagesos que vindran a moldre paguien de dret malla per quarterá, tan de l'un blat como de l'altre, i si vénen a pastar paguin el mateix dret d'un diner per quintar. Y que sobre açò els Jurats i Consell OPrdinari puguin ordenar i'desordenar el que convingui". (MATEU, Ordinacions de la Universitat, 70) M.D. Mateu.


MALIA DE VALENCIA
-1247: Divisor del real de Valencia crado por Jaime I.

MALLA DE MALLORCA
-Jaime II de Mallorca crea la moneda mallorquina de vellón y de plata. La de vellón debía constar de : reials doblencs, reals senars o menuts y malles, esto es: dobles reales, reales sencillos y miajas o medios reales.". (MATEU Y LLOPIS, La moneda, 178-179, 181, 182, 211, 214, 182) M. Riu.

Tipo: Moneda

La voz no ha sido modificada.