Porros

Porros : Cast. "puerro"
-1268: "porros d'alls; porros de cebes". (SANCHIS SIVERA, Vida íntima, 5) Miguel Gual
-1350: En el libre de les viandes de la canonica de Tortosa figura: “Item en la septuagèssima feria secunda a tots jorns tro que tota la septuagèssima és passada, se deu donar a convent porros y mel y una fogaça de pa en què entre de pasta de dos pans, la qual deu ésser partida entre·ls canonges que tenen lo convent e deuen ne donar als preveres que·y menjaran aquells dies a llur bon albir e deu se posar davant lo setmaner e ells que la partesca exceptats los divendres e dejunis generals que venen en la septuagèssima en los quals nos ministren porros y mel y fogaça, exceptat que a diumenges o festes que los forns no couen cesse la fogassa”. (ALANYA, Carta Cibariorum, 476) José M. Gual
-1383: "Abunda (en el Rº de Valencia) en molta bella e bona hortalissa, aixi com en tot llonatge de cols, carabasses, llectuges, alberginies, melons, albudeques, cogombros, naps, xerevies, pastanagues, alls, cebes, escalunyes, porros, ràvens; e es gran maravella que a Nadal produeix, e per tot làny, pesols tendres" (EIXIMENIS, Regiment, ed. N. Class., 26) Miguel Gual
-1466: "sien presses XX figues blanques , e hun got de mel, e dos gotetes d'aygua e dels caps dels porros: e toto açí sia bollit en aygua"(receta contra el mal de estómago) ... "preneu les barbes del porro, ab un poch del cap del porro" ... "ha hom qui no ou bé, pren de les barbes dels porros, e coules en horina d'infant beich". (MOLINE, Receptari, 334, 441, 427) Miguel Gual
-1469: Ordenanzas del mercado de Lérida, "que totes les ortalises: cols, letugues, spinachs, rávens, melons, carabases, cogombres, alberquinies, safanories, naps, ciurons, pésols, lentilles, alls, sebes, porros, fésols e altres legums verts e qualsevol ortalisses...". (MUT, Vida econom. Lérida, doc. 2, p. 70) Miguel Gual

Tipo: Alimentos

La voz no ha sido modificada.

Referencias documentales de «Porros»

Fichas de la voz «Porros», extraídas del archivo del profesor Gual