Sarmenyes

Sarmenyes , sarmenys, sermenyas, v. cermenyes : Variedad de peral que da peras muy pequeñas y tempranas, del tamaño de una cereza, cast. cermeña.

-v. DCVB, v. sarmenya., ofrece los ejemplos: "Hic ha panses blanques e negres..., avellanes, sarmenyes, lledons, Eximenis Reg. 25. M'he aturat a plegar-te una faldada de sarmenyas frescas, Mestres Marg. 71.".; Voc. FARAUDO, v. sarmenya. DCELC, v. cermeña (1ª doc. J. Ruiz), de origen incierto, quizá del lat. tardía sarminia, "perifollo", por lo aromático de esta hierba.

-1265: En la casa de la reina Dª. Constanza se consumen en este año grandes cantidades de : cireres, peras, cermenyes a sopar (peras primerizas), "melgranes, mergranes, milgranes, malgranes, megranes, magranes", abarcocs, melocotons, ciruelas, moras (mores), nispolas, uva, nueves, avellanas, almendras (amenles, almenles.. amenles tendres), castañas, higos, codonys y dátiles ("daytis"). Nunca falta la partida fryta a berena, fruyta a dejuns, fruita a dejunes. ... (SOLDEVILA, Pere el infant, 161, 450)
-1350: En el libre de les viandes de la canonica de Tortosa figura: “Item la fruyta vert o tendra se entenen letugues, ràvens ab sebes tendres, sireres, prunes, ametles tendres, sarmenyes, peres, prèsechs, cogombros, rayms, mangranes, e a més deu donar a sopar o a ora nona a dia de dejuni.”. (ALANYA, Carta Cibariorum, 477)
-1383: "Apres hic ha panses blanques e negres, figues, molt oli, ametles, presechs, pomes, peres, teronges, limons, llimes, adzebrons, aranges, cireres, de diverses sorts guindoles, albercochs, magranes, gingols, nous, avellanes, sarmenys, ledons, guarrofes, prunes, nesples, codonys, alberxigrues, ab molies daltres". (EIXIMENIS, Regiment. ed. N. Class., 25)
-139?: "Item, despis entre i ase qui porta io livell e refrescament per a ell e als altres quiy anaren al dit livellar go es i piquer e ii mestres de obra de vila e n'Androuer e altres entre vi cermenyes e loguer del ase". (GLICK, Levels and levelers)
-S. XIV: "Item dona e paga ... per III cermenyes qui aquell comprà un dichmenge qui fon acanyissar un bou en la dita vila. (DOÑATE, Salarios y precios, 416)
-1452: "Ytem tots diumenges è feites dobles de St. Johan fins a Sanct Miquel a la fi del dinar ultra la primera fruita dona Sermenyas Peres, o presechs, o tals fruites partint o segons es acostumat.". (PEREZ SAMPER, La alimentación catalana, 114)

Tipo: Alimentos

La voz no ha sido modificada.

Referencias documentales de «Sarmenyes»

Fichas de la voz «Sarmenyes», extraídas del archivo del profesor Gual