Tinell

Tinell : Aparador de estantes destinado a mostrar la vajilla, especialmente con motivo de los banquetes y celebraciones, de alto precio que era motivo de distinción para la familia que lo poseía.
-1371: En un inventario del castillo de Calatayud figura, mayor "Ítem, Iª tina e Iª bóta ab lurs cercles. Ítem, Iª soga gran e Iª fonda de giny noves de cànem. Ítem, Iª altra tina ab sos cercles. Ítem, I tinell que no havia compliment de cercles.", (CANTOS, Los castillos mayor y real de Calatayud, 159)
-1458: En el inventario de bienes de la reina Dª. Maria, esposa del Magnánico figura, "tovallola morisca, de seda brava e blanqua"... "Una tovallola de lli, blanqua, de fil, muronada" ... "una tovallola de seda morisca, de fil e seda, ab diverses listes d'or e de seda de diverses colors" ... "una tovallola blanqua de llenç prim, brodada" ... "8 tovalloles de torcar les mans, de drapde lli blanch" ... "una tovallola de fil e seda, trepada, ab franja d'or en les trepes" ... "una tovallola de Evangeli" ... "quatre tovalloles de ginesta, groses, de diverses mesures, del tinell de les donzelles" ... "13 tovalloles de ayguamans, que servien en tinell" ... "9 tovalloles per a donar ayguamens, en lo dit tinell" ... "tres exuguamans o tovalloles de companya"... "Item un plat gran d'argent per a portar la vianda al tinell de les donzelles, marchat de Çaragoça"... "Item vint e cinch plats d'argent petits que ... servien al dit tinell (de les donzelles)"... "Item vint e cinch scudelles d'argent, grealades, que servien en tinell de los donzelles". (TOLEDO, Inventarios, 73, 74, 75, 80, 32, 33)
-1459: En el inventario de bienes de Auxias March aparece, "Item hun tinell de fust, ab senyals de marchs" (PAGES, Auzias, 136, artº. 31)

Tipo: Ajuar domestico

La voz no ha sido modificada.

Referencias documentales de «Tinell»

Fichas de la voz «Tinell», extraídas del archivo del profesor Gual