Tovallola

Tovallola , tovalloles, tovalola, tovellola, touallolas, véase tovallons y tovallones
-1303: "tovallionum de pentinar , operatum aureo et cirico, cum scutis ad signum regale", entrega el oficial de Cámara Real de Jaime II de Aragón a la reina Dª Blanc, en la villa de Daroca. (MARTINEZ FERRANDO, Jaime II de Aragón, doc. 11) Miguel Gual.
-1400: "Una gramaya de xemelot color de morat, folrada de taffatá blau, emboscada en una tovaylola ab les ones negres" ... "una gramaya de colea, folrada de vays, ab son caperó folrat de blau" ... "una gramaya de sanguini, forrada d'anyhins". (PUJOL, Inventaris, 474, 476) Miguel Gual.
-1423: En el inventario de bienes de Ferrer de Gualbes se relacionan en la “cambra: “Item X tovalloles en 1 pessol de li, noves, e tiren casnina I cana..”. (GARCIA PANADES, Bienes Ferrer Gualbes, 170) José Miguel Gual.
-1423: En el inventario de bienes de Ferrer de Gualbes se relacionan en la “cambra: “Item una tovallola de stopa, la qual tira II canes e caucom mes”. (GARCIA PANADES, Bienes Ferrer Gualbes, 170) José Miguel Gual.
-1423: En el inventario de bienes de Ferrer de Gualbes se relacionan en la “cambra: “Item III tovalloles squinsades”. (GARCIA PANADES, Bienes Ferrer Gualbes, 170) José Miguel Gual.
-1439: "Un tovellola de drap de li, prim ab flochs en cascun cap de sedas verda, blancha, groga y morada". (SERRA VILARO, Baronies, I, 221) Miguel Gual.
-1450: "Item haien mil canes de tela d'Olanda, que no haia per camises e per lençols e per toualloles, a sa coneguda, de les sorts que a ells faria e la quantitat de cascuna segons ells son ja informats" ... "Item trescentes canes de tela d'Olanda, ço es doscentes canes de prima per tovalloles de boca e cent canes per camis(es) e tovalloles al Dijous Sant" (MARINESCO, Les affaires Alfonso V, 40) Miguel Gual.
-1455-67: "Un altar de fust, ab son cubertor de tovallola morisca" (SOLER PALET, art. casa, 292) Miguel Gual.
1456: En un inventario de bienes se refleja, “Item tres tovelolles pintades als caps de seda” ... "Item una tovelolla pintade de negre ab flochs negres als caps larchs de sede. Item una tovelolla blanque de sede" ... "Item un drap pintat listat obre morisque qui tira entorn sis canes" ... "Item dues canes e miga de tovelolles noves". (RODRIGUEZ RISQUETE, Vida Pere Torroella, XXVII) José Miguel Gual.
-1456: En un inventario de bienes figura en “la cambra petita”, “Item una tovelolla per axugar mans”. (RODRIGUEZ RISQUETE, Vida Pere Torroella, XXVII) José Miguel Gual.
-1458: "una tovallola de tela de Romania, blava" ... "tovallola morisca, de seda brava e blanqua"... "Una tovallola de lli, blanqua, de fil, muronada" ... "una tovallola de seda morisca, de fil e seda, ab diverses listes d'or e de seda de diverses colors" ... "una tovallola blanqua de llenç prim, brodada" ... "8 tovalloles de torcar les mans, de drapde lli blanch" ... "una tovallola de fil e seda, trepada, ab franja d'or en les trepes" ... "una tovallola de Evangeli" ... "quatre tovalloles de ginesta, groses, de diverses mesures, del tinell de les donzelles" ... "13 tovalloles de ayguamans, que servien en tinell" ... "9 tovalloles per a donar ayguamens, en lo dit tinell" ... "tres exuguamans o tovalloles de companya". (TOLEDO, Inventarios, 72, 73, 74, 75, 80) Miguel Gual.
-1458: En el inventario de bienes de la reina Dª María, esposa del Magnánimo, "Item una tovallola pelosa, de cap, domasquina" ... "Item una altra tovallola, de drap, pelosa, de Carch de una alna e un pal, e dos palms e un quart de ample" ... "Item dos tovalloles de dos palms e de larch de sis palms, de drap de llí, de casa, ab randa de dos dits de ample e flocadures de diverses colors, de seda" ... "Item tres altres tovalloles de drap de lli, de casa ... e alcaps tenem flocadura de fil de blancha" ... "Item una altra tovallola de drap de lli, de casa, ab flocadura de fil... "... "Item una tovallola de Cambray ... ab franja d'or e d'argent de dos dits ample" ... "Item una altra tovallola de Cambray, obrada de brots als caps r franja d'or e de seda verda al entorn ..." ... "Item tovalloles de fil, prim de casas". (TOLEDO, Inventarios, 41, 42, 43) Miguel Gual.
-1459: "Item una pesa de toualloles de drap de lli, rexada, de ampla de dos palms, de llarch de deu alnes, poch mes o menys" ... "Item dos toualloles de drap de seda, rexades, blanques" ... "Item dos toualloles de mans, sotils" (PAGES, Auzias, artº. 8, 12. 17 y 66, pág. 136-137) Miguel Gual.
-1485: "tres tovalloles de exugar mans" (MADURELL, Imprenta, doc. 25) Miguel Gual.
-1497: "Un paramento de lienço muy primo, de lino de Puçol, con listas de seda escaquadas de grana y blanquo, el qual es unas cortinas con sis tovallolas de las mesmas listas y del mesmo lienço, dubladas las tovallolas devant del lecho" ... "quatro quaras de coxines de lino de Puçol, con listas esquinadas de seda de grana y blanqua" ... "un paramento de lienço de casa, primo guarnido de listones negros, el qual es quatro cortinas con sis touallolas" ... "un parament de cortinas de pinzel de broteria, en cinquo cortinas". (Inventario jurista zaragozano Garceran Ferrer, SERRANO SANZ, Inventarios, 86,87, 89, 91) Miguel Gual.
-1499: "Item una tovalola de tella, ab listes morisques" (Inventario de bienes labrador de Almenar. FARAUDO, Casa catalana, I, 135) Miguel Gual.
-1503: En el inventario de Joan Fuster, doncell, figura en la cambra , "Item quatre tovalloles ab randa e tres tovalloles retxades.". (BARCELO, Els bens de Jon Fuster, 185) José Miguel Gual.

Tipo: Indumentaria

La voz no ha sido modificada.

Referencias documentales de «Tovallola»

Fichas de la voz «Tovallola», extraídas del archivo del profesor Gual