Ardit

Ardit, ardite: Cast. "ardite". Moneda de cobre de pequeño valor, equivalente a dos dineros y en circulación durante los siglos XVI y XVII (DCVB)

-Para Alcover, "Etim.: desconeguda En el baix llatí dels segles XV i XVI surt arditus i ardicus com a nom d'una moneda francesa. Alguns atribuïen l'origen d'aqueix nom al sobrenom Hardi de N'Enric III de França, suposant que aquest rei hauria introduïda per primera vegada aquella moneda; però no sembla probable aquesta identificació de noms, car el mot arditus no es troba abans de l'any 1409, mentre que N'Enric le Hardi visqué en el segle XIII (cfr. Wartburg FEW, i Corominas DECast, i, 256)."; Dicc. FARAUDO, 1º doc. 1525
-1421: El ardit de oro equivalía a 42 sueldos navarros (YANGUAS, Dicc. ant., s.v. "moneda") A. Martín Duque.
-1525: "... e que als ardits a la huna part sie nostra Dona e l altra les barres d Arago. E als menuts a la una part nostra Dona, a l altra una creu, ab algunes letres entorn a quiscuns..." Resolució del Consell de la vila de Puigcerdà 15 d'abril de 1525 (Dicc. FARAUDO, voz "ardit".) Miguel Gual.

Tipo: Moneda

La voz ha sido modificada a fecha 2023-04-28.

Fichas de la voz «Ardit», Fundación J. March

Fichas elaboradas por el equipo de investigación de la Beca de la Fundación Juan March y cuyo autor aparece en su parte inferior"