Brotons

Brotons, brots: Verdura o brotes tiernos que nacen al cortar un tallo.

-Bibl.: DECLC, v. brot, y DCECH, v. brote, que cita broton como derivado en 1513.

-1385: "Compri brotons quens enduguen an la nau ops de la taula del patro, II sous". (PASCUAL, Partidas nave mallorquina, 300) Alvaro Santamaría.
-1423: En el inventario de bienes de Ferrer de Gualbes se relacionan en una “Cambra hon tenia le studi”: “Item unes cortines de V pessas, e en cascuna pessa ha una donzella ab alles blaves e IIII letons qui tenen cascú un titol en les mans, sembrades de brots de rosses blanch e vermells”. (GARCIA PANADES, Bienes Ferrer Gualbes, 183) José Miguel Gual.
-1452: "sino lo dit Procurador los haie a comprar a plaza o della hont ne trobara si trobarsen fora, è sino done cols, o brotons." ... "Ytem ordonam que en tots los dies Feriats axi de coresma com de avent sien dades al dit Convent è quiscù dells dues scudelles cascun dic comensant en lo dilluns la primera scudella sia de verdura so es de brotons, o de cols si sera en lo dit avent è sino de trobaven dels dits brotons la altre scudella sia de llentilles ab los materials acostumats aparellades ab salsa dessus. Ytem lo Dimars la primera scudella sie dels dits brotons y laltre de fasols apparellats segons es hacostumat."(PEREZ SAMPER, La alimentación catalana, 94, 105) José Miguel Gual.

Tipo: Productos comerciales

La voz ha sido modificada a fecha 2023-06-22.

Fichas de la voz «Brotons», Fundación J. March

Fichas elaboradas por el equipo de investigación de la Beca de la Fundación Juan March y cuyo autor aparece en su parte inferior"