Guayn

Guayn, guany: Cast. ganancia. Acto de ganar, aquello que se gana. (DCVB)

-Bibl.: DCVB, voz guayn, guany, véase en este enlace; FARAUDO, vocabulario, v. guany, véase en este enlace

-1274: De Jaime I al lugarteniente en Mallorca Ponç Sa Guardia. "que en prestecs, que crestians reeben de jueus, no reeben dels dits crestians sagrament, lo qual es acustumat de reebre e d'ells dc no donar guayn als dits jueus oltra IV diners per lliura al mes". (PONS, Judios de Mallorca, 421) Alvaro Santamaría
-1288: Alfonso III regula las condiciones para la tintura y la venta de paños franceses por parte de los pañeros judíos de Zaragoza, que deben ajustarse a las normas de los cristianos. "e com els compraren la nau era novetament adobada, que estopa ne clau noy correras, e en la opra de la nau ha XXIII mariners e IIII servicials, qui deven servir la nau per tot agost sens paga nenguna, la qual nau, senyor, los mariners se vulien retenir per lo bon mercat qu’en avien aut e per lo gran guayn quey conexien, e yo no lols vulch consentir,". (VILLANUEVA-LAFUENTE, doc. 11, 35) José Miguel Gual.
-1295: Cerviá Sarriera informa a Jaime II de Aragón, como rey de Sicilia, de que ha retenido una nave comprada recientemente por ciertos mercaderes y le solicita emplearla para transportar trigo a Messina. "e en la opra de la nau ha XXIII mariners e IIII servicials, qui deven servir la nau per tot agost sens paga nenguna, la qual nau, senyor, los mariners se vulien retenir per lo bon mercat qu’en avien aut e per lo gran guayn quey conexien, e yo no lols vulch consentir". (VILLANUEVA-LAFUENTE, Docts. del concejo de Zaragoza, doc. 12, 36) José Miguel Gual.
-1340: Els síndics de les ciutats i viles reiuls, reunits a la Cort general celebrada a Barcelona, atorguen a Pere vint galeres pera la guerra contra els marínides. "Itern, que ço que les dites galeas, Déus volent, guanyaran venga en poder dels damunt dits prohomens per los dits síndichs elets, lo qua] guayn sia distribuhit entre les dites universitats per sou e per libram, a conexença dels dits administradors.". (ORTI GOST-SANCHEZ MARTINEZ ed., Corts, parlaments i fiscalitat, doc. VII, 65) José Miguel Gual.

@ José Miguel Gual López.



Tipo: Mercado

La voz ha sido modificada a fecha 2024-02-19.

Fichas de la voz «Guayn», Fundación J. March

Fichas elaboradas por el equipo de investigación de la Beca de la Fundación Juan March y cuyo autor aparece en su parte inferior"