Petges

Petges, petxe : Pie sobre la que se sustenta una mesa, silla o cama.

-v. DCVB, v. petge, que define como " Cadascuna de les barres o peces que en nombre de tres o més serveixen de suport a la part principal i més voluminosa d'un moble, com taula, banc, calaixera, etc". ; AGUILO, Diccionari, VI, 130. (doc. 1413).

-1373: Inventario de la comanda de Gardeny: "Item en lo palau: Tres taules grans ab petges de pedra et la vna plegadiça". (MIRET, Les cases de templers y hospitalers, 556) José M. Gual.
-1423: En el inventario de bienes de Ferrer de Gualbes se relacionan en la “cambra”, “Primerament un lit de Vi postts ab sos petges”. (GARCIA PANADES, Bienes Ferrer Gualbes, 169) José M. Gual.
-1423: En el inventario de bienes de Ferrer de Gualbes se relacionan en la “recambra: “Primo un lit de V posts d'alber, ab sos petges.”.(GARCIA PANADES, Bienes Ferrer Gualbes, 173) José M. Gual.
-1423: En el inventario de bienes de Ferrer de Gualbes se relacionan en una “cambra pintada”: “Primo un lit ab VI posts, de pi, e ab sos petges”.(GARCIA PANADES, Bienes Ferrer Gualbes, 174) José M. Gual.
-1423: En el inventario de bienes de Ferrer de Gualbes se relacionan en la “Despensa”: “Primo una pastera ah sos petges, de fust.”. (GARCIA PANADES, Bienes Ferrer Gualbes, 175) José M. Gual.
-1493: "Taula de noguer ab sos petges, cuberta de hun axalo vermell, arnat e foredat". (AGUILO, Inventari, 417)
-1423: En el inventario de bienes de Ferrer de Gualbes se relacionan en la “Cambra de la entrada”, que es desus la scala: “Item un banch ab IIII petges de pocha valor”. (GARCIA PANADES, Bienes Ferrer Gualbes, 185) José M. Gual.
1456: En un inventario de bienes figura en “lo mangador”, “primo dues taules ab sos petges o capitels”. (RODRIGUEZ RISQUETE, Vida Pere Torroella, XXVII) José M. Gual.
-1503:En el inventario de Joan Fuster, doncell, figura en el "menjador", "Item una taula de pi ab sos petges." ... "Item una altra taula vella de companya ab sos petges.". (BARCELO, Els bens de Jon Fuster, 183) José M. Gual.
-1503: En el inventario de Joan Fuster, doncell, figura , "Item enuna cambreta hon jau lo dit Castell havia hun llit de quatre posts ab dos petges.". (BARCELO, Els bens de Jon Fuster, 184) José M. Gual.

-Véase Las aportaciones documentales de Faraudo, Vocabulari, v. petge, petxe


Tipo: Ajuar domestico

La voz no ha sido modificada.