Ayguades

Ayguades, aiguada : EL contexto indica su referencia a deposito de agua para beber, incluso palabra descriptiva para una gran cantidad de agua. En general, cualquier recipiente para contener gran cantidad de agua para consumo y relacionada con el almacenamiento en barcos.

-Bibl.: DCVB. y Dic. Faraudo, v. aiguada, ambos coinciden en definirlo como provisión de agua para los barcos. LIBANO-SESMA, Léxico, no f.; -CATEURA, Política y finanzas, 214, al hablar del Grau de Valencia a principios del s. XV, cita la dotación de agua potable de la ciudad y la imposición de 12000 ss. de censales ,en parte destinada al servicio de los buques "per prende ayguades".

-1467: En el inventario de bienes de mossen Frances Pardo figura, "Item quatorza bótas de mena entre les quals ni ha set migenseres e les altres poquetes per tenir ayguades e altres per tenir forment en què ni ha huna plena de remosts e quatre de ayguades per a catius. (Scripta, Scripta mallorquina, v. c.) José Miguel Gual.
-1478: En el inventario de bienes de Bernat GHilet d'Alcudia, figura, "Item duas botas de olivera de tenor de deu somades carcuna la una plena most l'altre de auguades"... "Item, mes duas altres botas de olivera congreyades aygoderas de XV somades cascuna una buyda l'altre plena de ayguades" (Scripta, Scripta mallorquina, v. c.) José Miguel Gual.
-1490: ""Prengueren aqui ayguada, e les fustes ben avituallades de tot lo que mester havien, sens tocar en Cicilia ni en altra part, aplegaren alba de mati davant la gran ciutat de Tripol de Suria..." (Martorell, Joanot Tirant lo Blanch cap. XCIX") Miguel Gual.
-1503: En el inventario de Joan Fuster, doncell, figura en la botiga , "que·y havia tres bótes grosses congrenyades les dos plenes de vi most de XXV somades cascuna e l’altra circa X somades de ayguades per a la companya.". (BARCELO, Els bens de Jon Fuster, 184) José Miguel Gual.
-1503: En el inventario de Joan Fuster, doncell, figura en la botiga , "En la botiga hon és lo cefareig del oli atrobam primerament tres bótes congrenyades plenes de vi la maior de tenor de set somades most l’altra de tenor de tres somades most l’altra de sis somades ayguades.". (BARCELO, Els bens de Jon Fuster, 184) José Miguel Gual.

@ José Miguel Gual López.

Tipo: Productos comerciales

La voz ha sido modificada a fecha 2023-05-14.