Capida

Capida, capita : Velo, túnica o vestido blanco con la que proviene del antiguo catecumenado. El no bautizado debía limpiarse mediante la inmersión y al salir del agua se le colocaba la capita blanca. Con el tiempo la ceremonia ha quedado relegada a la imposición de la capa blanca o gorro bautismal.

-Bibl. COLON, Doble text, v. c.

-1268: "«Mas la capida sia donada ala ecclesia parrochial e alli sia leuada» ja deixa entreveure l’evolució semàntica de capida, que passarà a ‘present que es fa als capellans per qualsevol servei’.". (COLON, Doble text, 279) José Miguel Gual.
-1403: "Ítem, Iª capida, un tirabragues ab I talech, I caperó de fadrí ab un alfilem, al macip del enquant IX dins.". (BOLOS-SZ. BOIRA, Inventais i encants, 806) José Miguel Gual.
-1449: En el inventario de Mossen Pere Bosch figura, "Item nou pells de fuynes ja adobades, enbolicades ab una capida. I tem una tovallole sotil ja oldana". (MARQUES, Inventari, 13) José Miguel Gual.
-1490: "Doncs viviu de mi en segur, que en res que sia delit ne profit vostre jo no m’hi tardaré, e aquest bon voler que tinc, ab la capita ho prenguí e ab la mortalla ho deixaré" (Tirant Lo Blanc, c. 277) Miguel Gual.

Tipo: Iglesia

La voz ha sido modificada a fecha 2023-08-02.