Esquamonea

Esquamonea , v. escamonea

De: GUAL CAMARENA, M. El primer manual hispánico de mercadería (siglo XIV). Barcelona 1981

Esquamonea, scamonea (n, 70; III, 72; XVI, 57 de Levante); - fina (v, 123 de Levante) : escamonea, gomorresina procedente de la raíz del «Convolvulus scammonia L» , usada en el Medievo como purgativo. Hoy día es uno de los componentes del «aguardiente alemán». «Escam oneya se fa en província de Assia y de Múrsia, y és una planta dolsa que ix de una sola rel y se esté sobre la terra quatre brases de llarch, y aquelles rames tenen en si una viscositat que se apega en les mans, y tenen les folles pelases, semblant a les sebes . ..; la rel y planta són plenes de llet, y en lo temps del estiu, quant és madura, li fan un sotet prop de la rel, y posen-y folles de noguera y donen-y un tall a la rel y per allí ix la llet de la dita herba» (BUB. M s. 62, fol. 49 r-v).­ F. Borlandi , «Schamonea».-DCVB., «Secamonea».-Mas­ clans, «escamonia».

Tipo: Medicina

La voz ha sido modificada a fecha 2023-12-25.