“Living Standards, Nutrition and Inequality in the Spanish Industrialisation. An Anthropometric View”, nuevo artículo publicado en la Revista de Historia Industrial

Fuente imagen: Revista de Historia Industrial

José Miguel Martínez-Carrión (Universidad de Murcia), investigador del proyecto SAL+DES, ha publicado el artículo titulado “Living Standards, Nutrition and Inequality in the Spanish Industrialisation. An Anthropometric View”.

El artículo, publicado en el número 64 de la Revista de Historia Industrial, presenta una visión general del estudio de los niveles de vida en España desde la perspectiva de la historia antropométrica y nuevos datos de las recientes investigaciones. El objetivo es examinar los cambios en la alimentación a través de indicadores antropométricos durante la era industrial. El documento proporciona nueva evidencia sobre los cambios en la altura entre los diferentes grupos socioeconómicos y su relación con la salud y el bienestar humano en diferentes períodos y regiones geográficas. También explora la desigualdad antes y durante el proceso de industrialización. Además del seguimiento de los efectos de los cambios ambientales en el bienestar y la desigualdad entre el período proto-industrial en el siglo XVIII y el salto industrial en el comienzo de la segunda mitad del siglo xx, se exploran los costes de la industrialización en los niveles de vida biológicos tanto en el corto como en el largo plazo. Por último, se sugieren direcciones futuras de investigación.

Referencia y enlace al documento:

Martínez-Carrión, José Miguel (2016): “Living Standards, Nutrition and Inequality in the Spanish Industrialisation. An Anthropometric View”, Revista de Historia Industrial, 64, pp. 11-50.

Abstract:

This article presents an overview of the study of living standards in Spain from the perspective of anthropometric history and new data from recent research. The aim is to examine changes in nutrition during the industrial age through anthropometric indicators. The paper provides new evidence on the changes in height among different socioeconomic groups and its relation with health and human well-being in different periods and geographical regions. It also explores inequality before and during the process of industrialisation. In addition to tracking the effects of environmental changes on well-being and inequality between the proto-industrial period in the eighteenth century and the industrial leap in the beginning of the second half of the twentieth century, it explores the costs of industrialisation in biological standards of living in the short- and the long-term. Finally, it suggests future directions of research.

JEL Codes:

I14, I31, N33, N34, R11.

Keywords:

Biological Standards of Living, Nutrition, Inequality, Spain, Industrialisation.

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